ACGI

Row NYC Hotel (Milford Plaza)

Row NYC Hotel (Milford Plaza)

One of New York City’s oldest and largest hotels, located in the heart of Manhattan’s Theater District, the 1,331-room Milford Plaza underwent a complete transformation and rebranding under the leading concept of “graphic New York.” The two-year project has transformed all guest rooms and redeveloped the public areas, including the retail spaces, lobby, lounge and rooftop bar, fitness center and retail areas.

Reimagining the connection between hotel and city, Gabellini Sheppard Associates transformed the entrance and public spaces of Row NYC, the former Milford Hotel in Midtown Manhattan. Commissioned by Highgate Hotels, the 13,000-square-foot project includes a new exterior entrance and marquee, a new lobby with curving wood ceiling canopy, a grand staircase, and a casual bar/lounge.

Materials and finishes—including honed concrete floors, floating concrete staircase treads lit from below, and columns clad in weathering steel with a natural rust patina—nod to the area’s grittier past and exude a youthful urbanity. A custom-designed ceiling canopy of wood slats hovers over the entire space, curving upward toward the entrance in a gesture of urban embrace.The bar and lounge, District M, provides a casual place for guests to regroup before their forays into the city, or to unwind after a day’s adventure. Raised platform-seating overlooks the activity below and the curated projections of iconic paparazzi photos by Ron Galella that evoke the spark of New York in the 1970s. A digital art installation by famed video artist Yorgo Alexospoulous further captures the urban pulse in the lobby.

Jet Blue Terminal

Jet Blue Terminal

With its curved rooflines, JetBlue Airways' first terminal responds to its unique location near Eero Saarinen's historic TWA terminal. From a functional standpoint, Gensler and Design Strategies designed Terminal 5 to complement JetBlue's business model. The 640,000-gross-square-foot, 26-gate terminal provides exceptional customer service, with a tailored plan for circulation and seating in the concourse. The ticketing lobby and holdrooms are sized as transitory spaces, while concessions areas are larger as JetBlue customers tend to buy food and drink before boarding. Wider space between gates allows JetBlue's Airbus 320s to easily turn around, minimizing delays.

FMC Tower at Cira Center South

FMC Tower at Cira Center South

Two blocks from 30th Street Station and the original Cira Centre, FMC Tower at Cira South is a gleaming front door to the emerging University City neighborhood. The 47-tory, mixed-se tower contains the global headquarters of the specialty chemical company FMC Corporation. Apartments, shops, and dining will also fill the tower.

Design Strategies worked closely with Pelli Clark Pelli to bring articulated wood ceiling surfaces from the exterior to the interior seamlessly through glass facades. 

Vagelos Education Center

Vagelos Education Center

Featured in the Architectural Magazine, Architectural Record, and winner of the 2016 Best of Design Award.

Design Strategies worked closely with the chief architect Diller Scofidio & Renfro to develop all the wood ceiling and wall systems in the building. Both absorptive and reflective panels used in varying angles meshed perfectly with curtain wall driven seams to enhance both performance and study space.

Steinway Hall

Steinway Hall

Located at the heart of Midtown Manhattan, Steinway & Sons has opened its new flagship: Steinway Hall. A state-of-the-art retail and performance space, the showroom has already become a cultural destination where artists and ideas meet, where collaborations are born between musicians and instruments that make our world a more beautiful place. An artistic centerpiece of the new Steinway Hall is an installation by American artist Spencer Finch. Titled Newton’s Theory of Color and Music (The Goldberg Variations), the work is an interpretation of Johann Sebastian Bach’s “Goldberg Variations” that explores the intersection of music, color, and emotion through light.

The New School

The New School

Located at the intersection of 14th Street and 5th Avenue in Manhattan, this new multipurpose facility is the “heart” of The New School.

The LEED® Gold building provides space for all aspects of a traditional campus. Perforated wood veneer panels were provided with FSC certification and chain of custody documentation. The cantilevered panels provided equipment shielding and integral light coves.