Fellert

Wilbur Cross Reading Rooms - UCONN

Wilbur Cross Reading Rooms - UCONN

The reading rooms in the Wilbur Cross building were original to 1939. Even as the needs of students changed over the years there were only minimal upgrades to the facility. Finally, design planning began in 2016 to update this well-loved building. This project restored and refurbished the reading rooms to improve functionality, expand and enhance student study and work space, modernize and improve AV and IT capabilities, as well as address acoustical issues and long-term deferred maintenance needs. The scope of work included refurbished walls and ceilings, lighting and acoustical improvements, the removal of disused materials, and technology/AV improvements.

In attempting to achieve all of their modernization goals as well as embrace the grandeur of the original design the decision makers used Fellert acoustical plaster which allowed for the acoustical issues to be resolved while keeping in mind the historical nature of the area. The restored ceilings keep the din of students studying down while ensuring that the Wilbur Cross reading rooms will remain a pleasing landmark on the UConn campus for years to come.

Commack Library

Commack Library

Featured in the Architectural Magazine, Architectural Record, and winner of the 2016 Best of Design Award.

Design Strategies worked closely with the chief architect Diller Scofidio & Renfro to develop all the wood ceiling and wall systems in the building. Both absorptive and reflective panels used in varying angles meshed perfectly with curtain wall driven seams to enhance both performance and study space.

Spyscape Museum

Spyscape Museum

Designed by David Adjaye’s firm the Spyscape museum occupies a renovated 60,00 square-foot building on W. 55th Street in Midtown, Manhattan. Weathering steel drums are installed to house the surveillance, hacking, deception and intelligence operation themed exhibition. The black Fellert acoustical plaster was an important component to set the secretive and intriguing tone for the space. A mix of smoked glass, grey acoustic paneling, mirror-polished steel and dim lighting were also chosen for surrounding spaces to create a dark and mysterious atmosphere.

Four Seasons Restaurant

Four Seasons Restaurant

Spread over two floors and occupying over 19,000 sq ft, the reopened Four Seasons restaurant combines classic and contemporary touches that pay subtle homage to the legendary original. Fellert Seamless Acoustical Plaster created a custom ceiling that achieves an 0.85 NRC with a seamless look. The site-built system had a custom color and custom texture, allowing the architect to realize his design intent without sacrificing acoustics, a critical consideration for fine dining establishments.